Algemeen

Wat is het verschil tussen Bullet-formaten?

Wat is het verschil tussen Bullet-formaten?We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Of je nu een geweermoer bent of een verslaafde aan computerspellen, maak je geen zorgen, je bent niet de enige, je hebt vaak gehoord van de verschillende soorten kogelgroottes. Als het eerste is, kun je waarschijnlijk gewoon verder gaan, maar als je nieuwsgierig bent, zouden we je graag bij ons hebben. Wat zijn precies de verschillen tussen opsommingstekens? Laten we snel kijken.

Het volgende is bedoeld als een basisoverzicht van munitie in het algemeen met enkele met de hand geselecteerde kalibers in een beetje meer detail, het is niet bedoeld om te worden gebruikt als promotiemateriaal voor het kopen of gebruiken van vuurwapens! Dat is je verteld, geniet ervan.

[Afbeeldingsbron: Pixabay]

Huishouding

Allereerst zullen we enkele basisprincipes bespreken voor degenen die de algemene terminologie niet kennen. Dit is niet bedoeld om neerbuigend te zijn voor degenen die vuurwapenliefhebbers zijn, dus voel je vrij om dit stukje over te slaan. Nog steeds hier? Super goed. Als we het over vuurwapens hebben, heb je waarschijnlijk de term kaliber gehoord. Dit betekent simpelweg de binnendiameter (boring) van de loop waaruit de kogel zal worden afgevuurd.

Kogels zijn het bit aan het einde van de cartridge. De cartridge bestaat uit de kogel, drijfgas (meestal poeder), behuizing, primer etc. Hier is een handig diagram.

[Afbeeldingsbron:Bereik365]

Behalve kaliber valt munitie ook in twee andere categorieën, Rimfire, en Centerfire. Deze term beschrijft de manier waarop de primer wordt verdeeld over de basis van de cartridge. Zoals de namen suggereren, heeft Rimfire de primer ingebouwd in de rand aan de basis van de cartridge, terwijl de andere goed in het midden zit. De eerste is over het algemeen een stuk goedkoper en is meestal beperkt tot kleinere kalibers.

Gebruikte cartridges met een exemplaar van Rimfire aan de linkerkant en Centrefire aan de rechterkant.
[Afbeeldingsbron: Wikimedia Commons]

Kogelgroottes zijn belangrijk

Als we verwijzen naar kaliber, zoals we eerder vermeldden, hebben we het over de binnendiameter van de loop en bij uitbreiding de diameter van de kogel. Technisch gezien zijn kogels eigenlijk wel iets groter dan het vat of de boring. De kogel zal tijdens het afvuren langs de loop knijpen, wat interessant is dat dit de belangrijkste reden is dat de loop zo heet wordt tijdens het afvuren. Koel, goed heet, toch?

Hoe dan ook, we dwalen af, kogelkalibers kunnen een beetje verwarrend zijn. Ze worden meestal geciteerd in een combinatie van imperiale en metrische maten. Gewoonlijk honderdsten, soms duizendsten van een inch of millimeter. Dus een .22 "ronde" is 22 honderdsten van een inch etc.

Ze zullen ook een andere term hebben die je misschien "graan" noemt. Dit beschrijft het gewicht van de kogel, ja alleen de kogel. "Graan" is meestal een heel klein aantal, zoals rond 7000 granen verzint 0,45 kg, min of meer. Dit is een oude term die tot aan de Renaissance werd gebruikt en die verwees naar het gewicht van, ja je raadt het al, een graan, meestal gerst.

U bent wellicht ook bekend met de term "remkracht". Dit is op zijn zachtst gezegd wat vaag en controversieel. In feite verwijst het naar het aantal kogels dat u theoretisch nodig zou hebben om een ​​mens te "laten vallen". Het is duidelijk dat als je ze bijvoorbeeld in het hoofd raakt, het maar één "ronde" kan duren. In de meeste gevallen mikt u op het zwaartepunt, de borst of het grootste doelwit. Kogels kunnen andere eigenschappen hebben die schade aan organen veroorzaken als ze niet direct worden geraakt. Er is ook een andere term "hydrostatische schok", maar die put laten we hier met rust.

We zullen nu een paar algemeen bekende kalibers of waarnaar verwezen wordt naar kalibers richten, er zijn er veel, veel meer.

Kaliber van 9 mm

Yup van "Uzi" faam, dit zijn eigenlijk hetzelfde als .380 en .38 Speciale kogels. Ze verschillen echter door de hoeveelheid buskruit achter het projectiel. Deze kogels hebben de neiging om een ​​zeer lage terugslag te hebben en worden in veel wapens gebruikt. Compacte 9 mm-pistolen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor verborgen transport. Ze komen meestal in tijdschriften van 15-17 ronden.

Dit is meestal de standaardronde voor NAVO-troepen en de meeste politiediensten over de hele wereld. Ze variëren meestal van 115-147 granen met variabele remkracht.

.308 Kaliber

De goeie ouwe "drie-o-acht" inch is vrijwel hetzelfde van de NAVO "zeven-zes-twee" mm-ronde. Dit zijn populaire jachtgeweerrondes met een matige terugslag en een hoog remvermogen. Ze zijn er in een reeks van 150 tot 208 granen.

12 maat

Ja, deze zijn erg populair voor jachtgeweren. Ogenschijnlijk tegenstrijdig, 20 meter is kleiner en 10 meter is groter dan de 12 meter. De reden voor deze schijnbare tegenstrijdigheid is dat de term ‘meter’ verwijst naar het aantal loden ballen dat in de loop past. Het is afgeleid van conventionele imperiale metingen van hoeveel ballen van gelijke diameter je kunt maken 1 pond of 0,45 kg van lood. Graag gedaan.

Deze hebben een variabele terugslag van gemiddeld tot hoog, afhankelijk van de ronde zelf. Shotgun-munitie is zeer veelzijdig en kan bestaan ​​uit birdshot met veel kleine ballen. Het kan een buckshot zijn met minder maar grotere ballen. Of het kan een slak zijn die gewoon een puur metalen schot is. De remkracht hiermee zou op korte afstand voor zichzelf moeten spreken.

0,50 kaliber

Dit zijn de moeder van alle kogels voor handvuurwapens en zijn niet erg gebruikelijk voor civiel gebruik. Deze zijn enorm in vergelijking met andere munitie. Bijgevolg hebben ze een zeer krachtige terugslag en een ongelooflijk bereik. Vaak hebben ze bevestigde moorden met een bereik van meer dan 2km. Je wilt echt niet door een van deze worden geraakt. Ze bestaan ​​meestal uit 660 granen van, nou ja, laten we eerlijk zijn, pure remkracht.

Misschien wil je dit in actie zien wanneer je wordt afgeschoten door een Desert Eagle.

Als je meer wilt zien over andere bullet-formaten, is dit een geweldig artikel.

Daar ga je dan. We hopen dat we je wat inzicht hebben gegeven in de wereld van munitie. We hebben enkele basisprincipes van munitie voor projectielwapens besproken en een beetje beter gekeken en enkele van de meer algemeen bekende kogelgroottes. We zijn benieuwd naar uw ervaringen en kennis op dit gebied. Als u wilt dat wij aspecten die in dit artikel worden aangeroerd meer in detail behandelen, kunt u ook reageren.

Bronnen:PewPewTactical, Range365, MarlinOwners

ZIE OOK: Hoe krachtig is de woestijnarend echt?


Bekijk de video: AliExpress Shoplog. Unboxing - Knutselspullen, Diamond Painting, Poppenhuis en meer! 2021 (Augustus 2022).