Algemeen

Deze honingraatachtige structuur kan een heel gebouw koelen zonder elektriciteit

Deze honingraatachtige structuur kan een heel gebouw koelen zonder elektriciteitWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Architectenbureau Ant Studio kijkt naar het verleden om milieuvriendelijke airconditioners te bouwen voor het stomende klimaat van New Delhi. Ze werkten samen met het Indiase DEKI Electronics om een ​​artistieke en goedkope oplossing te vinden voor de zinderende hitte die DEKI-werknemers in hun fabrieken ervaren.

"Als architect wilde ik een oplossing vinden die ecologisch en artistiek is, en tegelijkertijd traditionele ambachtsmethoden ontwikkelen", vertelde Monish Siripurapu, oprichter van Ant Studio aan Arch Daily.

Met behulp van computertechnologie herwerkte het team traditionele verdampingskoelingmethoden om een ​​honingraatachtig prototype zonder elektriciteit te bouwen dat bestaat uit cilindrische, aarden kegels.

“Ik geloof dat dit experiment functioneel behoorlijk goed werkte. De bevindingen van deze poging boden veel meer mogelijkheden waar we deze techniek kunnen integreren met vormen die de manier waarop we naar koelsystemen kijken, een noodzakelijk maar genegeerd onderdeel van de functionaliteit van een gebouw zouden kunnen herdefiniëren. Elke installatie kan worden behandeld als een kunstwerk, ”verklaarde Siripurapu.

“Het cirkelvormige profiel kan worden veranderd in een artistieke interpretatie terwijl het vallende water een rustgevende sfeer geeft. Dit, vermengd met de sensuele petrichor van de aarden cilinders, zou ervoor kunnen zorgen dat het in elke omgeving met de minste wind werkt. "

Oude airconditioning

Vóór de komst van airconditioners moesten samenlevingen in warmere klimaten een manier bedenken om koel te blijven. In het oude Egypte werd bevochtigd riet in ramen gehangen en het water dat eruit verdampte, zou de lucht die erdoorheen blaast afkoelen.

In Perzië en in het hele Midden-Oosten werd architectuur ontworpen om natuurlijke ventilatie in gebouwen te bieden. Windvangers zijn zowel esthetisch als een directe luchtstroom op drie manieren; naar beneden met behulp van directe windinvoer, naar boven met behulp van door de wind ondersteunde temperatuurgradiënt en naar boven met behulp van een door zonne-energie ondersteunde temperatuurgradiënt.

Dus hoe werkt de DEKI-airconditioner? In een ontwerp geïnspireerd op de vorige oude pogingen tot koeling, pasten de architecten de grootte van de conische componenten aan die werden aangepast met CFD-analyse.

“De temperatuur van de luchtstroom rond de installatie werd geregistreerd. Er werd opgemerkt dat de hete lucht die de installatie binnenkwam boven de 50 graden Celsius was met een snelheid van 10 m / sec ”, schrijft Ant Studio in een briefje voor Arch Daily.

Gerecycled water op kamertemperatuur uit de fabriek wordt in de structuur gegoten in een fonteinachtige stroom; het loopt langs het oppervlak van de cilinders en koelt de hete lucht die door de vele terracotta kegels stroomt, het is genoeg om de kegels slechts twee keer per dag nat te maken.

De terracotta wordt beschouwd als een warmtewisselingsmedium, dat het water absorbeert dat naar het buitenoppervlak sijpelt om te verdampen en als koude lucht door de gaten blaast.

Tot dusverre kan het prototype hete lucht van 50 graden Celsius (122 graden Fahrenheit) tot 36 graden Celsius (96 graden Fahrenheit) koelen, met een luchtstroom van 4 m / sec.

Ant Studio hoopt dit ontwerp in andere fabrieken in heel India te repliceren.

"Er zijn veel fabrieken in het hele land die met een soortgelijk probleem te maken hebben, en dit is een oplossing die gemakkelijk kan worden aangenomen, en een wijdverspreide vermenigvuldiging van dit concept kan zelfs de lokale pottenbakkers helpen", zei Siripurapu.


Bekijk de video: AEG SCB 61824 LF - Inbouwkoelkast met diepvriezer - Productvideo (Augustus 2022).