Algemeen

7-jarige die de meeste van zijn visuele cortex verloor, verbluft artsen met een opmerkelijk zicht

7-jarige die de meeste van zijn visuele cortex verloor, verbluft artsen met een opmerkelijk zichtWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Inaki-Carril Mundinano, Juan Chen, Mitchell de Souza, Marc G.Sarossy, Marc F. Joanisse, Melvyn A. Goodale, James A. Bourne NIH

De hersenen zijn een deel van het lichaam waarvan de functie en het gedrag nog grotendeels een zich ontvouwend mysterie is. Een bewijs hiervan is een recent gedeeld geval van een zevenjarige Australische jongen die, hoewel hij het grootste deel van zijn visuele cortex mist, dokters verbijstert met zijn vermogen om gezichten te herkennen en zelfs te voetballen.

Het eerste geval in zijn soort

Het team van onderzoekers van het Australian Regenerative Medicine Institute aan de Monash University en het documenteren van de ervaringen van de kleine jongen die ze 'BI' hebben genoemd - het eerste geval in zijn soort - presenteerde de case study deze week aan een groep van hun leeftijdsgenoten op de jaarlijkse Australasian Neuroscience Conference, die in Sydney werd gehouden.

BI. had zijn primaire visuele cortex na slechts twee weken verloren als gevolg van een hersenletsel dat zijn bilaterale occipitale lob aantastte, de lob die verantwoordelijk is voor het coördineren van het gezichtsvermogen. Daarbij komt nog zijn diagnose bij de geboorte met een zeldzame stofwisselingsziekte die bekend staat als middellange-keten acyl-Co-A dehydrogenase-deficiëntie (MCADD), een erfelijke stofwisselingsziekte die voorkomt dat weefsels bepaalde vetten in energie omzetten. Dit betekende een laesie in B.I.'s primaire visuele cortex (V1), die theoretisch zijn vermogen zou moeten beïnvloeden om retinale informatie om te zetten in een duidelijk beeld. De visuele cortex bevindt zich in het buitenste deel van de hersenen - een deel van de hersenschors van slechts 1,5 tot 2 mm - dat de belangrijke rol speelt bij het verwerken van visuele informatie.

Met andere woorden, de kleine jongen heeft blijkbaar twee belangrijke medische aanvallen tegen hem. De toestand die hij zou moeten lijden van staat bekend als blindsight, een vreemde medische uitkomst, wat betekent dat men wel kan zien, maar zich niet bewust is van de beelden. Het team merkte op hoe, ondanks de schade aan de hersenen, B.I. vertoonde tekenen van slechts licht bijziend. Iñaki-Carril Mundiñano, neurowetenschapper en presentator van Monash University, gaf het volgende commentaar op de opmerkelijke aard van de zaak: "Je zou niet denken dat hij blind is", zegt hij, en voegt eraan toe: "Hij navigeert zonder problemen en speelt voetbal en videogames. "

“Ondanks de uitgebreide bilaterale occipitale corticale schade, heeft B.I. heeft uitgebreide bewuste visuele vaardigheden, is niet blind en kan zicht gebruiken om door zijn omgeving te navigeren, "merkte het team op in hun studie, getiteld More than blindsight: Case report van een kind met buitengewone visuele capaciteit na perinatale bilaterale occipitale kwabletsel", die verscheen in de vorige maand Neuropsychologia (E-publicatie voorafgaand aan druk).

Mundiñano merkte ook op dat de scans van de hersenen van B.I. een grotere concentratie van neurale vezels onthulden in twee gebieden aan de achterkant van de hersenen, dicht bij de visuele cortex: het middelste temporale gebied en pulvinar. De eerste helpt bij bewegingsdetectie, terwijl de tweede betrokken is bij de controle van sensorische signalen. Het ongelooflijke herstel van de jongen is een voorbeeld van neuroplasticiteit, een term die wordt gebruikt om een ​​zelfherstellend en zelfaanpassend mechanisme te beschrijven dat wordt uitgevoerd door de neuronen in de hersenen om een ​​blessure te compenseren.

"Bovendien kan hij gemakkelijk en bewust blije en neutrale gezichten en kleuren herkennen, taken die verband houden met de verwerking van de ventrale stroom", zegt Mundiñano optimistisch.


Bekijk de video: Man installeerde een Camera in de Slaapkamer om Erachter te komen Waarom zijn Vrouw altijd Moe is (Augustus 2022).