Algemeen

Vlindervleugels kunnen ons helpen bij het opsporen van dodelijke chemische stoffen

Vlindervleugels kunnen ons helpen bij het opsporen van dodelijke chemische stoffenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Enkele van de meest indrukwekkende prestaties in ontwerp en technologie haalden inspiratie uit de natuur om ons heen. Hoewel het idee van leren van de natuur in plaats van ervan te nemen, vrij recentelijk is geformaliseerd als "biomimicry", bestaat het idee al sinds het begin van de mensheid. Janine Benyus Medeoprichter van de Biomimicry 3.8 vat biomimicry perfect samen door te stellen: "Biomimicry [is] innovatie geïnspireerd door de natuur. In een samenleving die gewend is de natuur te domineren of te" verbeteren ", is deze respectvolle imitatie een radicaal nieuwe benadering, een revolutie eigenlijk. In tegenstelling tot de industriële revolutie, introduceert de biomimicry-revolutie een tijdperk gebaseerd niet op wat we uit de natuur kunnen halen, maar op wat we van haar kunnen leren. "

Biomimicry heeft een impact gehad op sommige van uw huishoudelijke producten en op de tools die in de wereld worden gebruikt. Onderzoekers hebben deze trend voortgezet en zijn weer naar de natuur gegaan om echte biotechnische problemen op te lossen. Meer recentelijk hebben wetenschappers de vlindervleugel gebruikt als een manier om gevaarlijke bewapende chemicaliën te detecteren

Het vlinder effect

Vlinders zijn fascinerende wezens. Alleen al hun schoonheid wekt de belangstelling van zowel biologen als bekende kunstenaars. Misschien is het het hele verhaal van de rups, maar vlinders hebben de cultuur weten te betoveren. Onderzoekers hebben enorm veel moeite gedaan om het meest indrukwekkende en levendige kenmerk van de vlinder, zijn vleugels, te bestuderen.

In samenwerking met de Amerikaanse luchtmacht heeft een eliteteam van chemici hun aandacht gericht op de vleugels van de vlinder, meer bepaald op de kleine kristallen die de schubben op de vleugels van de vlinder vormen.

De ster van de studie is de blauwe knaller, de Morpho didius-soort van de vlinder. Bij het bestuderen van deze vlinder ontdekten onderzoekers dat dezelfde fotonische kristallen die de Morpho zijn blauwe kleur geven, kunnen worden gebruikt om chemische agentia te detecteren.

Als je een glimp van deze prachtige vlinder in het wild zou kunnen opvangen, zou je merken dat de vlinder onder bepaalde hoeken levendig blauw lijkt, terwijl als je van positie verandert de vlinder er misschien helemaal niet blauw uitziet. Dit komt door de aanwezigheid van de fotonische kristallen en de manier waarop ze licht breken. Door deze lichtverstrooiingseigenschappen te gebruiken, zou je chemische dampen kunnen oppikken die gevaarlijk kunnen zijn voor mensen of soldaten op het slagveld.

Laat de natuur uw gids zijn

Met behulp van de fotonische kristallen van de vlinder konden wetenschappers het vermogen testen om dampmiddelen te detecteren, maar ze waren niet in staat om de chemische stof te detecteren in de mate die ze wilden. De fotonische kristallen "konden alleen chemische agentia detecteren in het deeltjes-per-miljoen-bereik", maar alleen wanneer een chemische concentratie hoog genoeg is om dodelijk te zijn voor mensen. Maar maak je geen zorgen, met deze vlinderkristallen willen wetenschappers iets nog beters ontwerpen. De gereedschappen die met deze vlinder zijn gemaakt, kunnen iets zijn dat de levens redt van zowel soldaten als burgers die worden bedreigd door chemische oorlogsvoering.


Bekijk de video: CIP Cast - Webinar Ethiek De surveillance staat (Augustus 2022).