Algemeen

Nieuw onderzoek toont aan waarom tatoeages eeuwig meegaan, suggereert verbeteringen in laserchirurgie

Nieuw onderzoek toont aan waarom tatoeages eeuwig meegaan, suggereert verbeteringen in laserchirurgieWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Nieuw onderzoek uit Frankrijk ging een stap verder om te begrijpen waarom tatoeages ondanks hun verwijdering voor altijd blijven bestaan. Een team van onderzoekers onder leiding van Sandrine Henri en Bernard Malissen van het Centre d’Immunologie de Marseille-Luminy ontdekte dat de huidcellen het tatoeagepigment doorgeven aan nieuwe cellen wanneer ze afsterven, waardoor de tatoeage permanent blijft.

Het team ontwikkelde een genetisch gemanipuleerde muis en tatoeëerde zijn staart. De inkt werd opgepikt door de macrofagen (immuuncellen die zich in de dermis bevinden), maar zelfs na het doden van deze macrofagen veranderde het uiterlijk van de tatoeage niet.

De onderzoekers stelden vast dat de oorzaak van het opnieuw verschijnen van tatoeages te wijten was aan nieuwe macrofagen die zijn afgeleid van voorlopercellen, die het pigment oppikten dat door de dode macrofagen werd vrijgegeven in een tijdsbestek van enkele weken.

Eerder onderzoek bevestigde al dat macrofagen worden aangetrokken door de wond veroorzaakt door de tatoegeringsnaald en het pigment absorberen, net zoals deze cellen een binnendringende ziekteverwekker opeten om het lichaam immuun te houden voor ziekten.

Het onderzoeksteam merkte ook op dat de cyclus van het vangen, vrijgeven en herwinnen van pigment een continu proces is. Dit werd bevestigd toen ze een stukje getatoeëerde huid van de ene muis naar de andere overbrachten, en binnen zes weken droeg de ontvangende muis ook het tatoeagepigment.

"We denken dat, wanneer met tatoeagepigmenten beladen macrofagen afsterven in de loop van het volwassen leven, naburige macrofagen de vrijgekomen pigmenten terugvinden en op een dynamische manier zorgen voor het stabiele uiterlijk en de langdurige persistentie van tatoeages," zei Henri.

Het onderzoek opent echter nieuwe mogelijkheden om het vermogen van de laserchirurgie om de permanente tatoeage te verwijderen te verbeteren en mensen te helpen die uit de cirkel van het getatoeëerde leven willen komen. Met laserpulsen kunnen de huidcellen afsterven en het pigment dat uit deze cellen vrijkomt, kan van de huid worden weggevoerd en naar het lymfestelsel van het lichaam worden getransporteerd.

"Het verwijderen van tatoeages kan waarschijnlijk worden verbeterd door laserchirurgie te combineren met de tijdelijke ablatie van de macrofagen die in het tatoeagegebied aanwezig zijn", aldus Malissen. "Het resultaat is dat de gefragmenteerde pigmentdeeltjes die met laserpulsen worden gegenereerd, niet onmiddellijk worden heroverd, een toestand die de kans vergroot dat ze via de lymfevaten worden afgevoerd."

Tatoeages worden de laatste jaren steeds meer een alledaags verschijnsel. Statistieken tonen aan dat 40% van de Amerikaanse volwassenen, tussen de 26 en 40 jaar oud, ten minste één tatoeage permanent op hun huid heeft geïnkt. En met de groei van het aantal tattoo-aanvragen, neemt het aantal verwijderingsprocedures evenredig toe.

Nog niet zo lang geleden ontwikkelden onderzoekers van Princeton University een nieuwe lasermethode om het verwijderen van tatoeages veilig en effectief te maken. Hun technologie maakt gebruik van zeer korte pulsen van energiezuinig laserlicht, dat snel achter elkaar wordt afgegeven om de bindingen tussen inktmoleculen te verbreken zonder het huidweefsel te verwarmen.

Deze gebroken moleculen worden vervolgens uit de huid getransporteerd of worden verdund in de bloedbaan en later weer uitgescheiden uit het lichaam.


Bekijk de video: Spijt van opvallende tatoeages (Augustus 2022).