Algemeen

17 meest inventieve architecten van de 21e eeuw

17 meest inventieve architecten van de 21e eeuwWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

1. Zaha Hadid:Ontwerper van een tijdperk

Dame Zaha Mohammad Hadid (31-10 / 1950-03 / 31/2016) was een Iraaks-Britse architect geboren in Bagdad, Irak. Ze sloot haar ogen in 2016 in Miami op 65-jarige leeftijd, terwijl ze onze ogen opende voor een nieuwe wereld van architectuur met haar verbluffende ontwerpen.

Ze was de eerste vrouw die in 2004 de Pritzker Prize oftewel Nobelprijs voor Architectuur won. De koningin van Engeland Elizabeth II maakte haar in 2012 tot Dame voor haar bijdragen aan de architectuur.

The Guardian omschreef haar als de ‘Queen of the curve’ die de architectonische geometrie bevrijdde en architectuur een nieuw leven en een identiteit gaf.

Ze heeft de Order of the British Empire (2002) en Fellow of American Institute of Architects gewonnen. Ze heeft ook de Stirling-prijs gewonnen voor haar Evelyn Grace Academy, Londen in 2011.

Enkele van de beste architecturen van Hadid zijn:

Vitra Brandweerkazerne

De bouw ervan begon in 1991 en werd voltooid in 1993. Dit gebouw was haar toegangspoort tot haar carrière als rockster. Oorspronkelijk bedoeld om een ​​brandweerkazerne te worden, werd het in plaats daarvan een tentoonstellingsruimte.

Phaeno Science Center, Wolfsburg, Duitsland

Het gebouw waarvoor ze in 2000 een internationale wedstrijd won, het Phaeno Science Center, is een technisch wonder ontworpen door Hadid. Gevestigd in Wolfsburg, Duitsland, begon de bouw ervan in 2002 en werd voltooid in 2005.

Met meer dan 9000 m2. ruimte, het is een van de belangrijkste herkenningspunten van Wolfsburg.

BMW Administratiegebouw

Een bod dat in 2002 door Hadid werd gewonnen om een ​​nieuw administratiegebouw te bouwen voor de autogigant BMW werd onmiddellijk het favoriete gebouw voor de medewerkers van BMW. Ze schreef zelfs ooit dat ze het gebouw zo heeft ontworpen dat "de traditionele scheiding van werkgroepen" wordt vermeden.

2. Balkrishna Doshi:Milieuvriendelijke architect van het millennium

Balkrishna Vithaldas Doshi is een in Pune gevestigde Indiase architect, een belangrijke figuur in de Zuid-Aziatische architectuur. Geboren op 26 augustus 1927, is hij momenteel 90 jaar oud en zijn opvattingen over architectuur zijn de belichaming van kosteneffectiviteit en stijl.

Hij is een alumnus van J.J School of Architecture, Mumbai. In 2018 werd hij de eerste Indiaan die de Pritzker-prijs won. Sinds het begin staat Doshi erom bekend altijd een architectuur te creëren die serieus en eenvoudig is.

Met een diep verantwoordelijkheidsgevoel en een gretig verlangen om bij te dragen aan zijn land en zijn mensen door middel van hoogwaardige, authentieke architectuur, heeft hij vele projecten gecreëerd voor onder meer openbare besturen en nutsbedrijven, educatieve en culturele instellingen en woningen voor particuliere klanten.

De bekroonde architectonische ontwerpen van B.V Doshi omvatten:

IIM, Bangalore

Bibliotheek

Academic Block, IIMB

Een van de beste business schools ter wereld, deels vanwege zijn architectuur en vooral vanwege zijn faculteit. IIM, Bangalore is volledig ontworpen door Doshi. Het instituut strekt zich uit over 100 hectare in het hart van Silicon Valley van India, compleet met een bibliotheek, het belangrijkste academische blok en vele andere gebouwen, waaronder hotels, SAC's, Auditorium, en het is een wereld op zich.

De constructie werd in 1983 voltooid.

Aranya Low-Cost Woningbouw, Indore

“Goedkope huisvesting heeft waardigheid nodig” - B.V Doshi

De innovatieve oplossing om sloppenwijken in India uit te roeien, Doshi's masterplan, de Aranya Low-cost Housing Development, is een proefproject van de Indiase regering. Men kan Doshi's visie van sociale empowerment en het behoud van cultureel erfgoed zien.

Hij verwerkte veel traditionele bouwstijlen die resoneren met moderne esthetiek.

CEPT University, Ahmedabad

De openbare school ontworpen door Doshi is een van zijn beste werken. Een onderwijsinstelling met een goede architectuur weerspiegelt haar kernwaarden en acceptatie voor verandering.

3. Ole Scheeren: de man die het verhaal vertelt met zijn ontwerpen

"Goede architectuur moet verhalen kunnen vertellen." - Ole Scheeren

Ole Scheeren, geboren op 6 januari 1971, is een Duitse architect, stedenbouwkundige en directeur van Buro Ole Scheeren Group. Je kunt zijn eigentijdse architectonische stijl terug zien in verschillende gebouwen, zoals The Interlace, Singapore, dat in 2015 de World Building of the year-prijs won.

Hij heeft altijd een zeer modernistische stijl in al zijn werken waarbij de 3 F's aanwezig zijn, de 3 F's zijn vorm volgt functionaliteit.

Hij heeft zijn idee van goede architectuur met succes verwezenlijkt met de volgende ontwerpen:

The Interlace, Singapore

“Out of the box denken terwijl we geconfronteerd worden met beperkingen” - Ole Schereen

Ole Scheeren kreeg de opdracht om een ​​1000-appartementenproject te creëren met beperkte land- en hoogtebeperkingen. Hij nam de 24 rechte individuele gebouwen en stapelde ze op elkaar als een Jenga-blok en creëerde een structuur die meer groene ruimte bood dan nodig was.

Dit gebouw weerspiegelt zijn verhalende architecturale stijl en vertelt het verhaal van Singapore, dat altijd een unieke oplossing voor problemen had en een geest van samenwerking.

CCTV-hoofdkantoor, Peking

dà kùchǎ (大 裤衩) of de Big Boxer Shorts

Een lus van zes horizontale en verticale secties die de cyclus van massamedia en verandering in Peking aangeven. Ole Scheeren creëerde een mijlpaal zonder welke Peking zich nu onvolledig voelt.

DUO, Singapore

DUO is een modern, geïntegreerd complex voor gemengd gebruik met twee torens in Singapore.

Winnaar van het "Best Futura Project" op de MIPIM Asia Awards 2012. Dit gebouw is het beeld van Ole Scheeren van architectuur dat een verhaal vertelt.

4. Rem Koolhaas: de deconstructivist die de normen uitdaagde

Remment Lucas “Rem” Koolhaas, een Nederlandse architect staat bekend om zijn deconstructieve architectuur. Zijn definitie van de-constructivisme is het elimineren van stereotypen en vooroordelen die het landschap bezetten en die de identiteit van elke entiteit transformeren.

Rem werd geboren op 17 november 1944. Hij voltooide zijn studie aan de Architectural Association School of Architecture, Cornell University. Hij won de Pritzker-prijs in 2000.

Een belangrijk aspect van de architectuur dat hij ondervraagt, is het "Programma": met de opkomst van het modernisme aan het einde van de 20e eeuw werd het "Programma" zijn hoofdthema van ontwerpen.

Koolhaas 'modernistische ideeën worden goed vertegenwoordigd door zijn werk zonder parallellen waar ook ter wereld.

Centrale bibliotheek van Seattle

De Seattle Central Library, die zijn ontwerppraktijk "Program" in twijfel trekt, is een van de meest iconische openbare gebouwen. Hij bedacht het nieuwe gebouw van de Centrale Bibliotheek om boeken en mensen te vieren die reageren op gedrukte boeken in het "digitale tijdperk".

Het laatste kan ook worden gezien als een voorbeeld van zijn idee van de-constructivisme door stereotypen te vernietigen van autochtone internetburgers die boeken en gedrukte media omarmen.

Seoul National University Museum of Art

Het gebouw in het hart van de Nationale Universiteit van Seoul schreeuwt "Programma". Het herbergt een deel van de geprijsde collectie van Seoul National University.

De Rotterdam, Rotterdam

De vreemd geplaatste glazen gevel is van een afstand zichtbaar. De Rotterdam is een bedrijfs-, woon- en kantoorgebouw. Koolhaas bedacht het als een functionele verticale stad.

5. Peter Eisenman: Architect of the Hard

Peter Eisenman is een Amerikaanse architect geboren in 1932. Hij wordt beschouwd als een van de New York Five, een groep wereldberoemde architecten uit New York City.

Zijn stijl van architectuur richt zich vooral op hoogmodernisme of deconstructivisme. Hij voltooide zijn studie aan Cornell University (B.A), Columbia University (M.A) en University of Cambridge (Ph.D.).

Eisenman heeft genoeg succesvolle ondernemingen om zijn carrière te verfraaien en hem te vestigen als een van de belangrijkste architecten van onze tijd. Enkele van zijn meest opmerkelijke ondernemingen zijn:

Huis VI

Huis VI is een belangrijk gebouw ontworpen door Peter Eisenman, voltooid in 1975. Dit gebouw zette de de-constructivistische beweging op gang.

Het gebouw, gelegen in Cornwall, Connecticut, is beroemd geworden vanwege zowel het revolutionaire ontwerp als de definitie van een huis. Voordat dit project werkelijkheid werd, stond Peter bekend als een theoreticus en een "Paper Architect", die een zeer formalistische benadering verkondigde die hij "post-functionalisme" noemt.

Holocaust Memorial, Europa

Een eerbetoon aan verloren levens, deze herdenking was voor de geleden mensen en voor Peter's erfgoed.

Cultuurstad van Galicië

De Cultuurstad van Galicië is een complex van culturele gebouwen in Santiago, Spanje. De bouw van dit complex was uitdagend en duur, aangezien elk raam een ​​unieke gevel nodig had vanwege het ontwerp van het gebouw met asymmetrische rondingen waardoor het eruitziet als een glooiende heuvel.

6. Eduardo Souto de Moura:Raadselachtig, maar niet flitsend

Eduardo Souto de Moura, geboren op 25 juli 1952, is vooral bekend om zijn Estádio Municipal de Braga. De Portugese architect is een alumnus van de Porto School of Architecture.

Souto de Moura ontving in 2011 de Pritzker Prize voor zijn Estádio Municipal de Braga en de Wolf Prize in Arts in 2013. Zijn belangrijkste werken omvatten een stijl van conservatisme en modernisme.

Moura's prachtige stukken architectuur bestaan ​​uit het volgende en meer.

Paula Rego Museum, Cascais

Een eerbetoon aan de kunstenaar Paula Rego, dit museum werd geïnspireerd door zijn kunstwerken om zijn kunstwerken te hosten.

Gemeentelijk Stadion van Braga

De thuisbasis van Sporting Clube de Braga. Dit museum zelf is een attractie voor de stad Braga. Het is een van de grootste stadions van Portugal.

Serpentine Sackler Gallery, Londen

De beroemde Serpentine Sackler Gallery in Londen is een heel oud kunsthuis met een moderne twist. De moderne gebouwen waren het begin van Moura toen hij vorderde met de renovatie.

7. Daniel Libeskind: Deconstructs inzetten

Daniel Libeskind is een Pools-Amerikaanse architect geboren op 12 mei 1946. Hij voltooide zijn undergraduate studies aan The Cooper Union en voltooide verder zijn Master's degree aan de University of Essex.

Zijn stijl van architectuur kan worden gedefinieerd als de-constructivisme en hij beschouwt hem zelf als een de-constructivist.

De meeste van zijn ontwerpen brengen een gezaghebbende boodschap over en enkele van deze voorbeelden zijn:

Libeskind's toevoeging aan het Royal Ontario Museum in Toronto

De toevoeging van Libeskind aan het Royal Ontario Museum in Toronto heeft een aantrekkingskracht die een gewaagde uitspraak uitdrukt.

Imperial War Museum North - Greater Manchester, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Het oorlogsmuseum is het perfecte architecturale project voor Libeskind om zijn stijlen te demonstreren. Omdat het een gebouw is dat de geschiedenis van een autoriteit, in dit geval het keizerlijke leger, samenvat, was het een goede beslissing om hem als hoofdarchitect te kiezen.

Joods Museum, Berlijn

Het museum werd zes dagen voordat de nazi's aan de macht kwamen in 1933 geopend en later heropend in 2001. Het voorstel van Libeskind werd gekozen omdat het een gebouw was met een ontwerp ter ere van de sociale, economische en culturele bijdrage van de Duitse joden en het was ook een eerbetoon aan alle slachtoffers van de Holocaust.

8. Frank Owen Gehry: architect van de toekomst

Frank Owen Gehry, geboren in februari 1929, is een Canadees-Amerikaanse architect, woonachtig in Los Angeles, Californië. Hij voltooide zijn studie aan de University of Southern California.

Een aantal van zijn ontwerpen zijn wereldberoemde gebouwen, waaronder zijn woonplaats en beroemde attracties over de hele wereld. Zijn werken worden door World Architecture Survey in 2010 genoemd als de belangrijkste op het gebied van hedendaagse architectuur.

Zozeer zelfs dat de Vanity Fair hem "de belangrijkste architect van onze tijd" noemde.

Gehry heeft vele prijzen gewonnen voor zijn ontwerpen, waaronder de Pritzker Prize voor Walt Disney Concert Hall in 1989, National Medal of Arts in 1998, Inductee of the California Hall of Fame in 2006 en Companion of the Order of Canada in 2002.

Gehry's bekendste werken over de hele wereld die de ontwerpstijl van hun architect vieren, zijn:

Het met titanium beklede Guggenheim-museum in Bilbao, Spanje

Dit museum is een kunststuk dat ingewikkelder is dan sommige van de oudheden die het museum voor de tentoonstelling heeft. Het museum in Bilbao, Spanje, is sindsdien het Empire State Building van de stad.

Walt Disney Concert Hall, Los Angeles, VS.

Het gebouw in het hart van Hollywood is niet minder dan een superster. Het gebouw is zo iconisch dat als je je Los Angeles wilt voorstellen, je dit gebouw niet kunt vergeten terwijl je je de stad voorstelt.

Louis Vuitton Foundation, Parijs, Frankrijk

New York op 8 Spruce Street, New York City, VS.

Het gebouw in de vorm van een kurkentrekker in 8 Spruce Street is vernoemd naar de straat en een juweel van de skyline van New York.

Dancing House, Praag, Tsjechië

Het appartementencomplex in Praag is een wonder van de stad en heeft een coole bijnaam: Fred en Ginger.

Leuk weetje: Gehry's Bilbao Museum voegt in totaal $ 3,5 miljard toe aan de lokale economie en economen creëerden een theorie met de naam Bilbao-effect, die met veel steden over de hele wereld wordt geëxperimenteerd door iconische openbare gebouwen te creëren met succesvolle en middelmatige resultaten.

9. Jean Nouvel:Experimenteren met creativiteit

Jean Nouvel, geboren op 12 augustus 1945, is een Franse architect die bekend staat om zijn eigentijdse ontwerpen. Hij voltooide zijn studies aan de École Nationale supérieure des Beaux-Arts.

In zijn citaat merkte de jury van de Pritzker-prijs op:

"Van de vele uitdrukkingen die kunnen worden gebruikt om de carrière van architect Jean Nouvel te beschrijven, zijn de belangrijkste de uitdrukkingen die zijn moedige zoektocht naar nieuwe ideeën en zijn uitdaging van aanvaarde normen benadrukken om de grenzen van het veld te verleggen. De jury erkende de ' doorzettingsvermogen, verbeeldingskracht, uitbundigheid en vooral een onverzadigbare drang naar creatieve experimenten 'als kwaliteiten die overvloedig aanwezig zijn in het werk van Nouvel'.

Nouvel won in 1989 de Aga Khan Award voor architectuur, de Wolf Prize in Arts 2005 en de Pritzker Prize 2008; vandaar dat hij zijn beheersing van het vak bevestigde.

Zijn meest vruchtbare en experimentele architectuur omvat:

Cultuur- en congrescentrum Luzern, Zwitserland

Het Zwitserse centrum voor cultuur is een multifunctioneel gebouw dat voornamelijk wordt gebruikt voor concerten vanwege de beste akoestiek die er is.

Museum Two, Leeum, Samsung Museum of Art, Seoul, Zuid-Korea

Het Korean Heritage Museum, Museum 2 van Samsung Museum of Art in Seoul is een gebouw dat de Zuid-Koreaanse geschiedenis en de richting naar de toekomst omvat.

One New Change, Londen

Dit winkelcentrum in het centrum van Londen kreeg de opdracht van Nouvel en biedt een van de beste winkelervaringen die je in Londen kunt vinden.

10. Bernard Tschumi: architectuurtheoreticus

Bernard Tschumi is een architect en opvoeder uit Zwitserland geboren op 25 januari 1944. Zijn vader was Jean Tschumi, een bekende Zwitserse architect die het WHO-hoofdkantoor in Genève ontwierp.

Men kan de eigentijdse stijl van architectuur in de gebouwen van Bernard zien die hij volgt en bestudeert als een theorie van architectuur.

Hij voltooide zijn architectuurstudie aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie (ETH) Zürich.

Enkele van de beste ontwerpen van de Tschumi zijn:

Parc de la Villette, Parijs

Dit park is een van de grootste parken in de stad Parijs met veel attracties en theaters.

Akropolismuseum, Athene

Een echt modern gebouw voor het tentoonstellen van een rijke cultuur die meer dan millennia oud is. Dit museum is het uitdagende concept van Tschumi dat een balans heeft gevonden tussen erfgoed en vooruitgang.

Alfred Lerner Hall, Columbia University, New York

Het moderne leercentrum is een nieuwe toevoeging aan de collectie gebouwen van Columbia University met ultramoderne faciliteiten.

11. Kazuyo Sejima: helder en kalm

Kazuyo Sejima is een Japanse architect geboren op 29 oktober 1956. Ze staat bekend om haar duidelijke modernistische elementen in haar ontwerpen, met gladde, schone en glanzende oppervlakken, waaronder grote ramen die natuurlijk licht de ruimte binnenlaten en een vloeiende overgang creëren tussen binnen en buiten. .

Het is deze verbinding van de twee ruimtes waaruit ze haar inspiratie haalt. Ze studeerde af aan de Japan Women’s University met een master in architectuur.

Sejima wordt terecht geëerd met de Pritzker-prijs 2010, Rolf Schock-prijs 2005, Schelling Architectuurprijs 2000 voor haar prestaties.

Al haar werken worden alom geprezen en een commercieel succes. Toch zijn er enkele ontwerpen die worden beschouwd als het dichtst bij haar geïdealiseerde stijl. Zij zijn:

21e eeuws museum voor hedendaagse kunst, Kanazawa, Ishikawa, Japan.

Dit gebouw heeft een van de grootste collecties Japanse hedendaagse kunst. Naast de kunst is het gebouw zelf een inspiratiebron voor veel jonge kunstenaars.

Rolex Learning Center, EPFL Lausanne, Zwitserland

De belangrijkste multimediabibliotheek van EPFL bevindt zich in het Learning Center, evenals in vele andere afdelingen van het instituut.

Toledo Museum of Art, Ohio, VS.

Opgericht door de glasmaker Edward Drummond Libbey uit Toledo in 1901, benadrukt de renovatie van het Toledo Museum of Art door Sejima trots de geschiedenis van de weldoeners met een modernistische stijl van architectuur.

12. Moshe Safdie: betekenis vinden in architectuur

Moshe Safdie CC, FIFA is een Canadese architect, stedenbouwkundige theoreticus en een opvoeder. Safdie werd op 14 juli 1938 in Israël geboren en verhuisde met familie naar Canada. Hij studeerde af aan de McGill University, Montreal.

Safdie staat bekend om de architectuur die lijnen en bochten buigt om een ​​geometrie te creëren die nog nooit eerder is gedefinieerd. Zijn ontwerpen benadrukken de noodzaak om zinvolle, vitale en inclusieve ruimtes te creëren die de gemeenschap versterken, met aandacht voor de specifieke locatie, cultuur en geografie van het gebouw.

Hij omschrijft zichzelf als een modernist.

Hij heeft een veelvoud aan onderscheidingen en onderscheidingen op zijn naam staan, waaronder AIA Gold Medal, Order of Canada, Gold Medal of the Royal Architectural Institute of Canada.

De erfgoedmeesterwerken van Safdie zijn onder meer:

Habitat 67

Een door Safdie ontworpen model gemeenschapshuisvesting. Habitat 67 werd gebouwd als paviljoen voor Expo 67 (Wereldtentoonstelling in 1967).

Het is nu een architectonisch monument en een van de meest herkenbare gebouwen in Montreal geworden.

Om de 50ste verjaardag van Expo 67 en Habitat 67 te vieren, heeft Canada Post een herdenkingszegel uitgegeven met daarop het complex.

Marina Bay, Singapore

Het nieuwe icoon van Singapore, de Marina Bay, is een reeks hotels, casino's en hallen die voornamelijk zijn gebouwd voor de toeristenindustrie van Singapore.

Khalsa Heritage Memorial Complex, Anandpur Sahib, India

Het monument in Punjab vereiste uitgebreid onderzoek voor de herdenking van de Khalsa-beweging door Guru Gobind Singh.

Nationale galerie van Canada

Het ultramoderne gebouw met de bijnaam "Blue Crystal" grenst aan de Capitol Hill. Ottawa is een kunstgalerie die perfect is voor filantropische evenementen en kunstgala.

13. Norman Robert Foster: hightech Britten

Norman Robert Foster is een Britse architect die bekend staat om internationale ontwerppraktijken en hightech architectuur. Geboren op 1 juni 1935, is hij een van de meest productieve architecten van de generatie in Groot-Brittannië.

Foster kreeg een stoel aangeboden aan de University of Manchester School of Architecture and City Planning met veel ontberingen, hij studeerde af in 1961.

Hij is een modernist die niet verlegen is om glas te gebruiken om abstracte structuren te bedekken.

Foster is erin geslaagd om een ​​sterke stempel te drukken in de branche die nog lang onuitwisbaar zal zijn. Het enorme aantal onderscheidingen en prijzen dat hij in de wacht sleepte, bevestigt dit. Enkele uitzonderlijke vermeldingen zijn de Stirling Prize, Pritzker Architecture Prize, Minerva Medal, Prince of Asturias Award, HonFREng, Mérite européen Gold Medal en AIA Gold Medal.

De high-tech architectuur van Foster is goed vertegenwoordigd door:

30 St. Mary Axe "The Gherkin", Londen

Als je de skyline van Londen in een film hebt gezien, mag je dit gebouw in de lijst niet missen. Dit architectonische wonder is gelijk aan London Bridge die wordt gebruikt om Londen een identiteit te geven.

HSBC Building, Hong Kong

Sommige gebouwen bepalen de rijkdom van de stad waarin ze zich bevinden, en het HSBC-gebouw in Hong Kong laat geen kans om een ​​rijke indruk achter te laten.

Apple Park, Californië, VS.

Apple Park was de laatste visie van Steve Jobs met Foster, die nu tot leven is gebracht. The Park weergalmt stevig met Jobs 'idee van een kantoor, allemaal dankzij Foster.

14. Renzo Piano: eigentijds, abstract en functioneel

Renzo Piano OMRI, OMCA is een Italiaanse architect en ingenieur, geboren op 14 september 1937. Je kunt stellen dat hij een hedendaagse architect of een hightech architect is, maar je kunt zijn stijl niet als één geheel definiëren.

Zijn stijl omvat verschillende kenmerken van het modernisme (hij werkte ook onder Louis Kahn), constructivisme, hightech en hedendaagse architectuur.

Renzo studeerde af aan Politecnico di Milano, Milaan.

Andere onderscheidingen dan zijn ontwerpen zijn de Italiaanse Order of Merit uit 1994, Premium Imperiale 1995, Pritzker Architecture Prize 1998, AIA Gold Medal 2008 en Ridder Grootkruis in de Burgerlijke Orde van Alfonso X 2017.

Piano's beste ziggurats zijn:

The Shard, Londen

Net als de augurk (30 St. Mary Ave) is de Shard een uniek icoon van de skyline van Londen. Sinds de voltooiing in 2012 heeft de Shard het moderne Londen de kenmerken van de 21e eeuw gegeven met een gewaagde uitspraak.

Parliament House of Malta

Centre Georges Pompidou, Parijs, Frankrijk

Een openbare bibliotheek, een kunstmuseum en het monster van Loch Ness in Parijs, zoals beschreven door Le Figaro, dit gebouw veranderde de definitie van hightecharchitectuur op zijn kop.

Zelfs de Pritzker-jury citeerde "een revolutie teweeggebracht in musea, waarbij ze wat eens elitemonumenten waren geweest, transformeerden tot populaire plaatsen voor sociale en culturele uitwisseling, verweven met het hart van de stad."

Het centrum is van kilometers ver te vinden met al zijn functionele elementen zichtbaar en niet verborgen voor het gezichtsvermogen.

15. Shigeru Ban: meester in minimalistische ontwerpen

Shigeru Ban is een Japanse architect geboren op 5 augustus 1957 en staat bekend om zijn noodwoningen gemaakt van kartonnen kokers. Zijn ontwerpstijl omvat de "Invisible Structures".

Invisible Structure is een designthema waarbij Ban er niet voor kiest zijn structurele elementen overdreven uit te drukken, maar ze integreert in het ontwerp. Zijn ontwerpen zijn minimalistisch en vereisen alleen het nodige bouwmateriaal. Ban bevat geen ontwerpelementen die geen enkele functionaliteit hebben.

Hij is een alumnus van Cooper Union, New York.

Een lijst van zijn zelfschenkingen: National Order of Merit France, 2011, Pritzker Prize, 2014 en World Economic Forum Crystal Award, 2015.

Enkele van zijn minimalistische werken gordels:

Paper Dome, Taiwan

Een vrijwillig ontwerp voor de gemeenschap, deze kerk was een tijdelijk ontwerp totdat er een permanente structuur was om het te vervangen. Het werd gemakkelijk gebouwd na de grote aardbeving in Hanshin.

Aspen Art Museum, Aspen, Colorado

Het Aspen Art Museum herbergt een collectie hedendaagse kunst. Dit gebouw, ontworpen door Ban, heeft een uitstraling van moderne kunst.

Nomadisch museum

Deze met opzet gebouwde tijdelijke structuur is een meesterwerk van Shigeru Ban. Het is een demonteerbare constructie die van plaats naar plaats kan worden verplaatst. Het debuteerde voor het eerst in New York City tijdens de opening van Ashes and Snow in maart 2005.

Het is sindsdien elk jaar in verschillende wereldsteden tentoongesteld.

16. David Chipperfield: waardigheid en Gravitas

Sir David Chipperfield, geboren op 18 december 1953, is een Engelse architect die bekend staat om zijn eigentijdse architecturale stijl die een gevoel van robuustheid en artistieke verjonging in zich heeft.

Hij is een alumnus van Kingston School of Art, Londen en werd in 2016 eenmaal verkozen tot jury van het World Architecture Festival.

David heeft de RIBA Stirling Prize, Royal Gold Medal, Andrea Palladio Prize en Tessenow Gold Medal gewonnen.

Zijn artistieke ontwerpen die de architectonische ruimte verjongden, omvatten:

Museum of Modern Literature, Duitsland

Het museum won de Stirling-prijs voor Chipperfield en is echt een waardig en modern gebouw voor het Museum of Modern Literature.

The Hepworth Wakefield, Engeland

De kunstgalerie is een eerbetoon aan kunstenaar en beeldhouwer Barbara Hepworth en de galerie draagt ​​haar naam. De prachtige rivieroever werd door Chipperfield benut om een ​​prachtig gebied te creëren om kunst te laten zien.

Colección Jumex

Het gebouw herbergt een grote collectie privékunst en is een experimenteel ontwerp van Chipperfield.

17. Fumihiko Maki: Baanbrekend in het onmogelijke

Fumihiko Maki, geboren op 6 september 1928, is een Japanse architect wiens eigentijdse ontwerpstijl terug te vinden is in grote openbare ruimtes, universiteitscampussen en kantoorruimtes over de hele wereld. Hij is een alumnus van de Universiteit van Tokio, waar hij architectuur studeerde.

Hij won de Pritzker Architecture Prize in 1993 voor zijn ontwerp van Tokyo Metropolitan Gymnasium.

De meeste van zijn werken onderzoeken vaak baanbrekend gebruik van nieuwe materialen en elke ontwerppraktijk die de culturen van oost en west versmelt tot een architectonisch wonder dat altijd een feest is om naar te staren.

De architectonische wonderen gemaakt door Maki zijn ontzagwekkend. Hier zijn enkele ontwerpen om dit feit te bevestigen:

Tokyo Metropolitan Gymnasium

Gebouwd voor het publiek, ziet dit Gymnasium eruit alsof het zelf een soort gymnastiek doet.

Aga Khan Museum, Toronto, Canada

Het Aga Khan-museum voor islamitische en Perzische kunst is een echt intuïtief ontwerp dat het glorieuze verleden van de kunst weerspiegelt.

MIT Media Lab Extension bij Massachusetts Institute of Technology

De interdisciplinaire afdeling van een van 's werelds toonaangevende onderzoeksinstituten, het nieuwe uitbreidingsgebouw van MIT Media Lab, is ontworpen door Maki.


Bekijk de video: How To Think Like An Architect: The Design Process (Augustus 2022).