Algemeen

Onderzoekers ontwikkelen Flying Microlaser die reist via een optische vezel

Onderzoekers ontwikkelen Flying Microlaser die reist via een optische vezelWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een team van onderzoekers heeft een vliegende microlaser ontwikkeld (hoewel onbedoeld, de naam op zichzelf lijkt een tamelijk effectieve buzz-genererende techniek) die zowel optisch microdeeltjes opvangt als voortstuwt door een holle buis.

De met water gevulde buis die deel uitmaakt van de op deeltjes gebaseerde laser, maakt nauwkeurige meting van subtiele temperatuurveranderingen mogelijk. En in de reeks uitgevoerde experimenten konden temperatuurveranderingen van slechts 3 graden door de sensoren worden gedetecteerd.

Het team was in staat om deze resultaten te bereiken door twee specifieke delen van de buis te verwarmen tot een temperatuur van 22 graden Celsius boven kamertemperatuur terwijl het microdeeltje werd voortgestuwd.

Terwijl het laserlicht door de buis beweegt, reflecteert licht de verschillende temperatuurveranderingen. Het effect: een soort microwarmte zoekende raketlaser.

De onderzoekers meldden dat de gemiddelde snelheid van de deeltjes varieerde tussen 100 en 250 micron of micrometer (100 en 250 μm / s.). Met één micron die een miljoenste van een millimeter vertegenwoordigt, lijkt de omvang van het delicate werk dat door het team wordt uitgevoerd, werkelijk verbluffend.

Details van het experiment werden gedeeld in een paper, getiteld "Vliegende deeltjes microlaser en temperatuursensor in holle-kern fotonische kristalvezel". De paper zal worden gepubliceerd in de uitgave van 1 april van The Optical Society (OSA) journal Optische letters.

Het werk van het team is een evoluerend proces geweest, met als doel de holle-kern fotonische kristalvezel te ontwikkelen, de glazen buis waarmee ze het licht kunnen controleren en manipuleren om de resultaten te produceren die ze in hun experimenten hebben gezien:

"Onze onderzoeksgroep heeft al geruime tijd de technologie ontwikkeld die nodig is om deeltjes optisch vast te houden in holle fotonische kristalvezels", zegt Shangran Xie, die deel uitmaakte van het onderzoeksteam, en voegde eraan toe: "In dit nieuwe werk waren we in staat om deze technologie niet alleen toe te passen om een ​​deeltje op te vangen, maar ook om het te laten werken als een laser die kan worden gebruikt voor detectie over lange afstanden in een vezel. "

Paper co-auteur Richard Zeltner van het in Duitsland gevestigde Max Planck Institute for the Science of Light, was ongeremd in het bespreken van de brede langetermijnimpact van de studie:

"De vliegende microlaser kan mogelijk worden gebruikt om licht in het lichaam te brengen."

Dit betekent dat de microlaser toepassingen zou kunnen hebben in een aantal medische disciplines. “Door een vezel in de huid te steken, kan een microlaser die met een geschikte golflengte uitzendt, nauwkeurig gepositioneerd licht afgeven voor gebruik met door licht geactiveerde medicijnen. Het concept zou ook kunnen worden toegepast in optofluidic lab-on-a-chip-apparaten om een ​​lichtbron te bieden voor verschillende bioanalysetechnieken of voor temperatuurmetingen op de chip met een hoge ruimtelijke resolutie, ”voegde Zeltner toe.

Hoewel het team erkent dat aanpassingen aan het ontwerp nodig zijn om de vezels klaar te maken voor een groter publiek - is het belangrijkste gebied om uit te werken het aanpassen van de versterkingsmaterialen om meer consistente en langdurigere resultaten te bereiken - de basis is al gelegd, aldus een verklaring van Zeltner.

"Met de toenemende commercialisering van holle-kern fotonische kristalvezels, is alle technologie die we nodig hebben om van dit systeem een ​​praktische sensor te maken al beschikbaar."


Bekijk de video: KPN Video Aanleg van Buitenringen (Augustus 2022).