Algemeen

Deze handheld 3D-printer deponeert bio-inkt om de wonden te genezen

Deze handheld 3D-printer deponeert bio-inkt om de wonden te genezenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Toronto ontwikkelde een draagbare 3D-huidprinter die lagen huidweefsel afzet om diepe wonden te genezen. Het pistoolachtige apparaat is volgens het onderzoeksteam het eerste in zijn soort dat het weefsel in minder dan twee minuten op een bepaald oppervlak vormt, afzet en bezinkt.

"De meeste huidige 3D-bioprinters zijn omvangrijk, werken met lage snelheden, zijn duur en zijn niet compatibel met klinische toepassingen", zegt Alex Guenther, universitair hoofddocent van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen & Ingenieurswetenschappen, Universiteit van Toronto.

Het apparaat dat slechts ongeveer 0,9 kg (2 lbs.) Weegt, laat een dunne laag ‘bio-inkt’ achter wanneer het op het huidoppervlak wordt gebruikt. De inkt is gemaakt van materialen zoals collageen en fibrine, die normaal in de huid aanwezig zijn.

Collageen is een eiwit dat helpt bij de celgroei, en fibrine is ook een eiwit dat helpt bij het genezen van wonden door het bloed te helpen stollen.

Volgens de paper gepubliceerd in het tijdschrift Lab on a Chip, werd het apparaat getest om kleine wonden bij muizen en varkens te genezen. De test was succesvol zonder bijwerkingen.

Het apparaat is echter nog niet op mensen getest. Het is een proof of concept en moet meer onderzoek en tests ondergaan voordat het op mensen wordt gebruikt.

Maar het potentieel van dit 3D-printapparaat is zo groot dat het in de toekomst naar verwachting zelfs zal genezen en organen zal maken door cellen naar de nodige plekken te verdelen.

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam dat al onze andere organen afschermt en beschermt. Het is opgebouwd uit drie lagen, de epidermis, de dermis en de hypodermis.

De epidermis is de buitenste laag en bestaat voornamelijk uit keratinocyten (dit zijn dode cellen) die als membraan dienen om waterverlies te voorkomen. Deze laag bevat ook de Merkel-cellen, die ons helpen om lichte aanrakingen te voelen, en de lymfocyten (immuuncellen), die afval vervoeren voor afvoer naar de lymfeklieren.

De dermis is de middelste laag met collageenvezelmatrices die de huid kracht en elasticiteit geven. De hypodermis, de onderste laag, is grotendeels uit vet opgebouwd.

Dit ingewikkelde netwerk van haren, zenuwen, bloedvaten en cellen beschermt ons tegen de schadelijke microben van buitenaf. Maar sommige diepe wonden, zoals die veroorzaakt door brandwonden, kunnen alle drie de huidlagen verwijderen, waardoor deze kwetsbaar wordt voor aantasting door microben en moeilijk te genezen wordt.

In dergelijke gevallen verwachten we dat het ‘healing gun’ de komende toekomst van groot nut zal zijn. In dit stadium omvatte de test alleen het afzetten van cellen zoals fibroblasten en keratinocyten, maar onderzoekers hopen dat ze een apparaat kunnen ontwikkelen dat een perfecte menselijke huid achterlaat, met alle stamcellen.

Onze huidprinter belooft weefsels af te stemmen op specifieke patiënten en wondkenmerken ”, aldus Navid Hakimi, hoofdauteur en Ph.D. student aan de Universiteit van Toronto. "En het is erg draagbaar."

Dit is niet de eerste keer dat de 3D-printtechnologie wordt gebruikt om de wonden te genezen. Onderzoekers van de Wake Forest School of Medicine hebben een machine ontwikkeld om de huid op diepe wonden en brandwonden te printen door een gezonde huid over een beschadigde huid te leggen.


Bekijk de video: Elegoo Mars 2 Pro $300 Resin 3D Printer Review! (Augustus 2022).