Algemeen

Koala-genoom zou het geheim kunnen bevatten om de soort te redden van uitsterven

Koala-genoom zou het geheim kunnen bevatten om de soort te redden van uitstervenWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

De koala, mogelijk het schattigste dier van Australië, wordt bedreigd door ontbossing, een toename van het aantal auto's en meer dringend een zich snel verspreidende seksueel overdraagbare aandoening. Chlamydia is wijdverbreid onder sommige koalapopulaties en heeft de dieren verwoest en vele blinden en onvruchtbaar achtergelaten.

Maar dankzij onderzoek naar het koala-DNA hebben wetenschappers doorbraken bereikt bij het vinden van een vaccin tegen de ziekte. Onderzoekers hebben het geheim onthuld over hoe koala's kunnen overleven op een dieet van uitsluitend eucalyptusbladeren.

Eucalyptus bladeren giftig voor andere soorten

De taaie bladeren zijn giftig voor de meeste andere dieren en bevatten weinig voeding. Het lijkt er echter op dat genen in koalalevers hen in staat stellen de bladeren te ontgiften en hun voordelen eruit te halen.

Koala-DNA geeft ze ook een krachtig reukvermogen dat ze gebruiken om de bladeren te ruiken die de meeste hoeveelheid water bevatten. De slimme koala's snoepen alleen op die bladeren die minstens 55% water bevatten.

Het onderzoek is slechts de eerste stap in een vijfjarig genproject dat hopelijk zal resulteren in de ontwikkeling van een vaccin tegen chlamydia. De seksueel overdraagbare aandoening komt voor bij de overgrote meerderheid van de soorten.

Afgezien van het veroorzaken van blindheid en onvruchtbaarheid, kan de dodelijke ziekte resulteren in een aandoening die bekend staat als ‘vuile staart’. Dieren met de aandoening lijden aan een pijnlijke urineweginfectie die een langzame en pijnlijke dood kan veroorzaken.

DNA-onderzoek zal helpen om tot vaccinatie te komen

Onderzoekers hebben in het verleden verschillende vaccins getest, maar zeggen dat de nieuwe DNA-informatie de ontwikkeling van een koala-specifiek vaccin zal helpen versnellen. "Het genoom brengt een vaccin absoluut dichterbij", vertelde hoofdauteur Prof Rebecca Johnson van het Australian Museum Research Institute aan BBC News.

"Het is echt cruciale informatie om de ontwikkeling van een chlamydia-vaccin voort te zetten. Als je nadenkt over de vooruitgang die in de menselijke geneeskunde is geboekt na de sequentiebepaling van het genoom, dan zijn we bij mensen op het punt waar je een individu kunt sequencen en - maak het medicijn op basis van hun genoom. Dat is nu de positie waarin we ons bevinden voor koala's, met al die informatie binnen handbereik. "

Deskundigen zijn van mening dat er momenteel ongeveer 329.000 koala's in Australië leven, wat slechts een klein percentage is van de bevolking die in de 19e eeuw in Australië bloeide.

Koalapopulatie bedreigd door wildgroei in de voorsteden

Er was veel vraag naar koalabont tussen 1870 en eind jaren twintig, toen miljoenen dieren omkwamen. Ze worden nu door de Australische regering als kwetsbaar aangemerkt en het is illegaal om ze te doden.

Afgezien van de SOA wordt de toekomst van de koalapopulaties bedreigd door stadsuitbreiding, waardoor grote stukken bos worden vrijgemaakt voor huisvesting en meer wegen waardoor het aantal verkeersdoden door auto's toeneemt.

Koala's slapen tot 19 uur per dag, de resterende uren worden besteed aan eten, vechten en seks. Ze brengen slechts vier minuten per dag door met reizen.


Bekijk de video: Nienke op zoek naar koalas! Het Klokhuis (Augustus 2022).