Algemeen

De echte uitvinder van Monopoly: Elizabeth J. Magie

De echte uitvinder van Monopoly: Elizabeth J. MagieWe are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Houd ervan of haat het, speel vals of speel eerlijk, Monopoly is een van de meest populaire bordspellen aller tijden. Voor veel gezinnen is het de go-to-game tijdens nationale feestdagen en Kerstmis en een bron van intense rivaliteit tussen broers en zussen en ouders over de hele wereld.

Al decennia lang wordt het spel toegeschreven aan Charles Darrow, maar dit algemeen aanvaarde geloof werd in de jaren zeventig op de proef gesteld. Uit onderzoek tijdens een rechtszaak bleek dat ene Elizabeth J. Magie de game minstens 20 jaar vóór het patent van Charles lijkt te hebben gemaakt.

In feite is Monopoly meer dan het op het eerste gezicht lijkt. Het begon als een vroeg educatief spel van populaire economische filosofie (genaamd Georgisme) en zou het ontwikkelen tot een spel dat spelers zou laten zien hoe ondernemersgeest letterlijke vodden in rijkdom kan veranderen.

Wie is Charles Darrow? Heeft hij Monopoly uitgevonden?

Charles Brace Darrow was de man die jarenlang officieel werd erkend als de uitvinder van Monopoly. Het daaropvolgende succes van de game bracht hem ertoe de allereerste miljonair game-ontwerper in de geschiedenis te worden en zou zijn naam in de geschiedenis versterken - maar hij was misschien niet helemaal eerlijk in zijn vroege claims.

Voorafgaand aan de ontwikkeling van Monopoly was hij vlak voor de Grote Depressie een verkoper van huishoudelijke kachels uit Germantown in Philadelphia. Darrow zou uiteindelijk zijn baan bij het verkoopbedrijf verliezen tijdens de beurskrach van 1929 en zou later verschillende klusjes doen om rond te komen.

Hij zou zijn idee voor Monopoly krijgen nadat hij zijn buren en vrienden een populair bordspel had zien spelen genaamd "Het spel van de verhuurder"waar spelers onroerend goed, nutsvoorzieningen en spoorwegen moesten kopen, huren en verkopen. De belangrijkste van degenen die Darrow het spel lieten zien was Charles Todd die een aangepaste versie had gespeeld in Atlantic City, New Jersey.

Met de hulp van zijn eerste zoon, William, en zijn vrouw Esther, zou hij zijn eigen versie van het spel ontwikkelen en creëren, die Monopoly zou gaan heten. Darrow's versie was vrijwel niet te onderscheiden van de versie die Todd hem had laten zien met dezelfde straat- en eigendomsnamen, inclusief spelfouten van sommige.

Het spel zou populair worden in Philadelphia, waarbij Charles Darrow erin slaagde een paar exemplaren aan vrienden en familie te verkopen. Hij zou zijn idee later verkopen aan de Parker Brothers, die, zoals zo velen, tijdens de depressie een worstelende onderneming waren.

Zoals we allemaal weten, werd het spel zeer succesvol en trok het Darrow en de gebroeders Parker uit een bijna financiële ondergang. Natuurlijk zouden ze de creatie van hun spel nooit toeschrijven aan zijn voorganger, "The Landlord's Game", bedacht door Elizabeth Mage drie decennia eerder.

Desondanks was Monopoly duidelijk genoeg voor Darrow om later in 1933 een aanvraag in te dienen en een patent te verwerven voor zijn game-ontwerp.

Hoewel het basisconcept van het spel niet origineel was, heeft Darrow de naam Monopoly bedacht en enkele elementen veranderd om het zo verschillend te maken dat het als een afzonderlijk spel kan worden beschouwd. Zijn verhaal laat alleen maar zien dat je niet per se een origineel idee hoeft te hebben om een ​​succesvol product te maken.

Hoe hebben de Parker Bros het populair gemaakt?

Interessant genoeg benaderde Elizabeth Magie de Parker Brothers in 1910 met haar originele spel, uitgegeven door de Economic Game Company. Maar helaas voor Magie, weigerden ze vervolgens.

Ze zou hen later opnieuw benaderen in 1924 met een verbeterde versie die een aantal nieuwe spelmechanismen bevatte, zoals hogere huurprijzen wanneer alle drie de spoorwegen en nutsbedrijven eigendom waren, enz. Opnieuw weigerden de Parker Brothers en noemden het spel "te politiek" voor hun bedrijf.

In feite werden vroege versies van het spel met de hand getekend met behulp van technische pennen, waarbij de planken zelf waren gemaakt van ronde stukken tafelzeil in plaats van van stevig, vierkant karton. Nadat hij enig succes had, benaderde Darrow lokale drukkerijen om meer gestandaardiseerde en professioneel ogende spelsets te produceren.

George Parker moedigde haar echter aan om haar octrooi uit 1924 van het spel te verwijderen.

Toen Darrow hen eindelijk benaderde met zijn versie, had het spel een aantal cosmetische veranderingen ondergaan, waaronder het nu iconische locomotiefsymbool, gratis parkeren, de iconische Red Go Arrow, gekleurde kaartakten, Chance-kaarten en de decks van Community Chest-kaartjes en meer.

Darrow zou de Parker Brothers in mei 1934 benaderen, maar, net als Magie daarvoor, zou zijn aanvraag worden afgewezen. Dit keer vonden ze om verschillende redenen dat het spel "te ingewikkeld, te technisch en te lang duurde om te spelen".

Tijdens de kerstperiode van 1935 vond Darrow's versie enig financieel succes in Philadelphia. Het nieuws hiervan bereikte de Parker Brothers die besloten opnieuw contact op te nemen met Darrow om een ​​nieuwe bijeenkomst te regelen en het spel in 1935 kochten.

Later dat jaar kwamen de broers erachter dat Darrow niet de enige uitvinder van het spel was en kochten ze alle andere bestaande patenten uit, inclusief die van Magie uit 1924 voor een vast bedrag van $ 500. Ze verwierven ook alle andere auteursrechten en andere commerciële varianten van het spel om het onbetwiste eigendom van het intellectuele eigendom veilig te stellen.

Zodra ze het volledige eigendom hadden, begonnen de Parker Brothers met grootschalige marketinginspanningen zodra ze daartoe in staat waren. Ze produceerden en brachten een standaard- en Deluxe-versie van Darrow's spel uit en brachten later nog zes versies uit met de duurdere, waaronder een houten bord en koperen speelstukken.

Wie is Elizabeth J. Magie?

Elizabeth (Lizzie) J. Phillips was een Amerikaanse ingenieur, spelontwerper en een Georgist (een 19e-eeuwse economische filosofie). Ze werd geboren in Macomb, Illinois in 1866 en zou een vroege versie van een van de meest populaire bordspellen in de geschiedenis uitvinden, zij het zonder erkenning gedurende vele decennia.

Ze werd aan het einde van de jaren vijftig voorgesteld aan Henry George (die de Georgistische beweging oprichtte) via zijn boek "Progress and Poverty". Dit zou haar filosofische denken de rest van haar leven domineren en een grote invloed hebben op het spel dat ooit Monopoly zou worden.

In de jaren 1880 werkte ze als stenograaf, maar schreef ze ook korte verhalen en poëzie, deed ze aan acteren en komedie. Ze was ook een pleitbezorger voor het vrouwenkiesrecht in het begin van de 20e eeuw.

In 1906 werkte ze als journalist en trouwde in 1910 op 44-jarige leeftijd.

Ondanks dit alles was haar grootste werk de creatie van het spel "The Landlord's Game" en diende ze in 1903 haar eerste patent in. Het idee van het spel was om de economische nadelige gevolgen van landmonopolisme en de mogelijke voordelen van de grondwaardebelasting aan te tonen. (enkelvoudig belastingsysteem of Georgisme).

Ze verhuisde later in 1906 naar Chicago, vormde een gamesbedrijf, The Economic Game Co, met collega-Georgisten en publiceerde haar spel in eigen beheer. In 1912 werd haar spel aangepast door de Schotse Newbie Game Co onder de naam Bre'r Fox en Bre'r Rabbit en begonnen andere aanpassingen in de VS te verschijnen.

Een bijgewerkte versie werd later ook gepatenteerd door Magie in 1924 nadat haar originele versie in 1921 afliep. In 1936 was ze hevig kritisch over de Parker Brothers in een krant in Washington, wat het bedrijf ertoe aanzette nog twee van haar spellen "Bargain Day" en " King's Men "in 1937.

Tegenwoordig bestaan ​​er maar heel weinig voorbeelden van haar "The Landlord's Game", maar "Bargain Day" en "King's Men" zijn minder zeldzaam.

Magie zou later in 1948 in Staunton, Virginia op de hoge leeftijd van 82 jaar overlijden. Ze werd samen met haar man begraven in Albert Wallace Phillips in Arlington, Virginia.

Was het originele spel antikapitalistisch? Wat is Georgisme?

Kortom nee. Magie was een Georgist, geen antikapitalist. De ideologie van haar en die van Georgist in het algemeen was er een die zich verzette tegen het monopoliseren van landbezit en gevaren of langetermijnhuur.

Gedurende de tijd dat ze haar "The Landlord's Game" bedacht, bezaten maar heel weinig zeer rijke individuen het grootste deel van het land in de Verenigde Staten. Dit werd "landroof" genoemd en Magie wilde mensen leren over het bezitten van hun eigen land.

Georgisme, of geoïsme of enkelvoudige belasting, was een economische filosofie die was gebaseerd op het principe dat mensen de vruchten van hun arbeid zouden moeten bezitten, maar dat elke economische waarde die wordt afgeleid van land of natuurlijke hulpbronnen in gelijke mate zou moeten behoren tot alle leden van de samenleving. In die zin kan het worden gezien als pro-kapitalistisch, met uitzondering van alle rijkdom die is verkregen uit het bezit van land of hulpbronnen, die moet worden beschouwd als behorend tot het volk.

Het is afgeleid van de geschriften van Henry George die zich concentreerden op de principes van landrechten en openbare financiën in een poging economische efficiëntie en sociale rechtvaardigheid te integreren. George en Georgist voerden aan dat het belasten van de erfpachtcanon zeer efficiënt, eerlijk en billijk is voor iedereen die, in theorie, andere belastingen zoals inkomsten-, handels- of aankoopbelasting zou kunnen afschaffen.

Elke opgehaalde belastingheffing zou dan worden gebruikt om dividend uit te keren aan de mensen als een vorm van aanvullend inkomen. Het was een economische filosofie die aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw populair zou worden, maar sindsdien grotendeels is genegeerd.

Hoe kwam de waarheid naar buiten?

In de jaren zeventig had een professor Ralph Anspach zijn eigen bordspel "Anti-Monopoly" gemaakt, dat was gemaakt om de principes van monopolies en het kapotgaan van vertrouwen te illustreren. Vanwege zijn naamkeuze kreeg hij een rechtszaak wegens inbreuk op het auteursrecht door de Parker Brothers (eerder hun moedermaatschappij General Mills).

Als onderdeel van deze juridische strijd ontdekten Anspach en anderen de eerdere versies waarop Parker Brothers in de jaren dertig de rechten had gekocht. Hun onderzoek maakte deel uit van hun juridische documenten en werd nu officieel opgenomen in de rechtbankverslagen van de Verenigde Staten.

In 1979 bereikten de partijen een schikking waardoor Anspach zijn marketing kon voortzettenAnti-monopolie. In een zaak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1983 won Anspach het "antimonopolie".

Anspach schreef toen een boek over de ware geschiedenis van het monopolie en zijn juridische strijd om het monopolie,Het monopolie van miljarden dollars.

Ondanks deze schikkingen zou de zaak pas in 1985 volledig worden opgelost. De zaak die in de Parker Brothers werd beslist, was voorstander van het cementeren als een geregistreerd handelsmerk en het versterken van ontwerpelementen van het spel, van bordontwerp tot logo.

Hasbro, die later de rechten op de game kocht, zou de vroege omstreden geschiedenis van de game pas in 2012 officieel erkennen.

Via: nationalgeographic.com.au


Bekijk de video: How to Play Monopoly (Augustus 2022).